Beleef de passie, hartstocht en intimiteit tijdens deze dans. Op ingetogen wijze, samen met je danspartner over de dansvloer bewegen. De Argentijnse Tango in Assen!

 

Over de Argentijnse Tango:

Argentijnse tango is een stijl in muziek, dans en poëzie die eind 19e eeuw ontstond aan de Río de la Plata (Buenos Aires, Montevideo). Uit de Argentijnse tango is de ballroomtango ontstaan. Ondanks dat de twee dansen overeenkomsten hebben, zijn het twee verschillende dansen: ze verschillen onder andere van muziek en van karakter.

Argentijnse tango is een stijl in muziek, dans en poëzie die eind 19e eeuw ontstond aan de Río de la Plata (Buenos Aires, Montevideo). Uit de Argentijnse tango is de ballroomtango ontstaan. Ondanks dat de twee dansen overeenkomsten hebben, zijn het twee verschillende dansen: ze verschillen onder andere van muziek en van karakter. Op 30 september 2009 heeft Unesco van de Verenigde Naties de Argentijnse tango tot "immaterieel cultureel erfgoed" verklaard. Daarmee mag de Argentijnse tango als kunst en traditie zich internationaal verheugen in extra aandacht, bescherming, promotie en ondersteuning.

Geschiedenis

De oorsprong van de tango is niet duidelijk. Zeker is, dat zij eind 19e eeuw is ontstaan aan de oevers van de Rio de la Plata, in Buenos Aires in Argentinië en Montevideo in Uruguay. Daar vermengde de dans en muziek van nakomelingen van zwarte slaven zich met die van immigranten uit Europa (de helft uit Italië en een derde uit Spanje) en van caudillos, Zuid-Amerikaans cowboys, die op zoek naar werk naar de stad waren getrokken.

Al in de periode 1890-1900 - toen ook de eerste tangomuziek van betekenis in Buenos Aires ontstond - gingen mensen 's avonds naar zaaltjes, cafés of bordelen, of gewoon naar een hoek van twee kruisende straten, om te gaan dansen. In die begintijd waren het vooral de mannen die samen bepaalde danspassen bedachten en uitprobeerden, in stijlen die milonguero of canyengue werden genoemd. Zij werden hierbij slechts begeleid door twee muzikanten met een gitaar, fluit of viool. Niet zelden leidde een milonga tot ruzie en messentrekkerij.

Buenos Aires groeide enorm aan het begin van de twintigste eeuw en het aantal mensen dat zich tot de tango voelde aangetrokken groeide mee. Muzikale ensembles werden talrijker, net zoals de dansgelegenheden. Er kwamen heuse zalen, waar men elke avond naar een milonga kon gaan. De muziek werd in die tijd altijd live uitgevoerd. Orkesten speelden avond aan avond. Ook de bandoneon had inmiddels zijn intrede gedaan en door de grote toeloop van het publiek moesten ook de orkesten groeien om gehoord te blijven worden, boven het geluid van pratende en dansende mensen. Er was namelijk nog geen elektronische versterking. Zo ontstond het orquesta típica.

In de gloriejaren van de tango in Buenos Aires, de jaren 1930-1950, leek het of iedere porteño aan tango deed. Het was een zeer belangrijk onderdeel van de eigen identiteit geworden. Men ging op zijn minst wekelijks een keer naar een milonga.

Voordat de tango daadwerkelijk in Europa gedanst werd heeft hij veel tegenstanders gehad, o.a. de Franse bisschoppen en vele artsen. Oorspronkelijk werd de tango in sommige kringen gezien als een ordinaire, vulgaire dans. De voorstanders haalden het echter en in 1924 werd de tango in geheel Europa ingevoerd. Tegenwoordig worden er twee varianten gedanst. De ballroom tango en de Argentijnse Tango.

Populariteit

Wereldwijd wordt de Argentijnse tango in toenemende mate gedanst (sinds midden jaren tachtig). In zo'n 40 steden in Nederland zijn er dansscholen en salons. Het aantal Argentijnse tangodansers in Nederland bedraagt enkele duizenden. De gemiddelde leeftijd van de dansers en danseressen ligt in de buurt van de 40 jaar, het opleidingsniveau is bovengemiddeld. Op de dansvloer tref je ook veel expats en een groeiend aantal buitenlandse studenten. In een stad als Amsterdam zijn 9 tangodansscholen en kan 4 à 5 dagen per week in salons gedanst worden.

Binnen de tango zijn er verschillende bewegingen zoals de ochio, (voorwaarts en achterwaarts), sandwich, barida, colgada, etc. De Spaanse namen worden gebruikt.

 (bron: wikipedia)

‚Äč

Partner gezocht

Voor mensen die alleen op dansles willen is het vaak lastig een danspartner te vinden. Wij bemiddelen geheel vrijblijvend in het vinden van een danspartner!

Mail ons je contactgegevens, lengte, leeftijd, het niveau van dansen en de dansstijl waarmee je wil starten, wij gaan dan kijken of er zich een bijpassende danspartner heeft gemeld!

Wij bewaren je gegevens 4 maanden en daarna kan je je weer opnieuw aanmelden.

Er wordt zorgvuldig omgegaan met je persoonlijke gegevens.

Dansavonden

02
juli
21:00-24:00

09
juli
Dans/oefen avond van 21:00-24:00

23
juli
21:00-24:00

06
aug
21:00-24:00

20
aug
van 21:00 - 24:00 u.